Pakkaus perheelle

Meille ei kyllä sitten tule mitään isyyspakkausta. Tai no voi tulla, jos joku sellaisen miehelleni tekee, mutta minä en sellaista hänelle tee. Minua on alkanut vähitellen nyppiä se, että perheelle, erityisesti vauvalle, tarkoitettua pakkausta nimitetään äitiyspakkaukseksi. Vielä enemmän nyppii se, että jotkut oikeasti kuvittelevat, että (tuleva) äiti hallinoi pakkausta totaalisesti, eikä isällä ole juurikaan sananvaltaa sen suhteen.

Yksi tylsin esimerkki ihmisten suhtautumisesta oli, kun eräs tuttumme huuteli minulle kylpyhuoneesta oman vauvansa vaipan vaihdon lomasta ”Hei Pompon tuleva äiti! Otatko sä sen äitiyspakkauksen?”. Istuin parin huoneen päässä tietokoneen ääressä. Päätin vain purra hampaitani yhteen ja leikkiä etten kuullut mitään. Mielestäni Pompon isä, joka seisoi kahden metrin päästä kysyjästä, oli aivan yhtä viisas vastaamaan kysymykseen kuin minäkin.

Ymmärrän, että tuleva äiti on juuri se, joka tekee konkreettisen hakemuksen Kelalle äitiyspakkauksesta. Mielestäni se voisi kyllä aivan yhtä hyvin olla myös isä, kun kerran kela tietää meidät aviopariksi ja muuten kyllä on hyvin kiinnostunut ja tietoinen siitä, että meille kahdelle on tulossa yhteinen lapsi. Olen ymmärtänyt, että aika ajoin Kelan väki keskustelee pitäisikö äitiyspakkauksen nimeä muuttaa vauvaperheenpakkaukseksi tai joksikin muuksi. Toistaiseksi pakkaus on kuitenkin nimeltään äitiyspakkaus. Ja jos nimi muuttuisikin, niin kauanko menisi ennenkuin nimi muuttuisi ihmisten käyttökielessä?

Tasa-arvofanaatikkona (hah) kuitenkin haluan, että meidän perheeseen tulee vain yksi pakkaus, joka on tarkoitettu yhtä lailla meille kaikille kolmelle. Nyt kyllä heräsi yksi ajatus: Onko kukaan saanut tai kuullut, että joku olisi saanut itse tehdyn ÄITIYSpakkauksen? Siis samaan tyyliin kuin moni tekee isyyspakkauksia eli sisältää jotain tarpeellista ja paljon humpuukia liittyen tulevaan vanhemmuuteen.

ps. Kiitos Kelalle, että on olemassa äitiyspakkaus. Se on hieno juttu!

5 kommenttia

  1. juuri said,

    23 tammikuun, 2008 klo 6:56 pm

    Hahaa, puhut ihan mun suulla. Itse nurisin ystäväpariskunnalle (joilla on pieni vauva) ja miehelleni vastaavasta asiasta muutamia päiviä sitten (taisin ollut juuri vienyt hakemuksen kelaan). Minä en myöskään tajua noita isyyspakkauksia, joita jotkut väsää. Niissä on ties mitä viinapulloja ja pornolehtiä, äitiyspakkauksessa puolestaan vaippoja ja vaatteita. Haloo! Onko se vauvan hoito sitten niin äidin vastuulla. Ja entä ne äitiyspakkauksen kortsut sitten. Onko nekin tarkoitettu sen äidin omiin käyttötarkoituksiin, eli taidan lähteä kylille huitelemaan heti kun äp meille postista putkahtaa – kortsupaketti taskussa tottakai.

    Ja kyllä minä voisin tehdä miehelle isyyspakkauksen, jos sekin vääntäisi minulle jonkun oman äitiyspakkauksen. Vaikka sellaisen, missä olisi lahjakortti hierontaan, suklaata, kosteusvoidetta ja ehkä pieni pullo jotain juomaakin. :-)

    Ärsyttää! Vaikka hieno asia äp toki on (miten olisi perhepakkaus tai vauvapakkaus).

  2. eirandemarit said,

    23 tammikuun, 2008 klo 10:40 pm

    Äitiysneuvola, Neuvola, Ehkäisyneuvola, Perheneuvola… MIKSI!?! Samatäti, titteli vaan muuttuu!!!

  3. pomponodotus said,

    24 tammikuun, 2008 klo 12:18 am

    Perheneuvola taitaa olla kyllä olla eri juttu, kun nuo muut neuvolat… On siis sosiaalipuolen neuvola, äitiysneuvola yms. ovat terveyspuolen juttuja.

    Silti, kieltämättä hassua, että nimitys vaihtuu, vaikka täti pysyy samana.

  4. Aliisa said,

    24 tammikuun, 2008 klo 2:02 pm

    Samaa mieltä pakkauksen nimestä, että outoa, että koko homma Kelan näkökulmasta on siis äidin vastuulla. Ja samaa mieltä siitäkin, että sopii tulevalle äidillekin tehdä kotitekoinen pakkaus, jossa nimenomaan äidin hellimiseen tarkoitettuja tuotteita.

    Lisäpointtina vielä, että ”täti” voi olla myös ”setä”, koska sukupuolihan ei ole osa terveydenhuollon ammattilaisen ammattitaitoa…

  5. Hukkajukka said,

    28 tammikuun, 2008 klo 4:26 pm

    Joo, samaa on tullut ihmeteltyä itsekin, kun asia oli aikanaan ajankohtainen: http://peacemaker.homeip.net/blog/2007/12/06/vauvapakkaus

    Seuraavaksi varmaan joudutte ihmettelemään, miten _ihan kaikki_ on vauvan ”sukupuolen” mukaan värikoodattua…


Jätä kommentti